Επαγγελματίες Υγείας

Home Επαγγελματίες Υγείας

Η διάγνωση και η θεραπεία του δερματικού λεμφώματος αποτελεί μία πρόκληση, καθώς πολλές φορές μιμείται άλλες δερματολογικές καταστάσεις και η εμπειρία του κλινικού γιατρού στο δερματικό λέμφωμα είναι αναγκαία. Επίσης είναι δύσκολος ο συντονισμός άλλων ειδικοτήτων όπως αιματολόγοι, παθολογοανατόμοι, ακτινοθεραπευτές, προκειμένου να γίνει η σταδιοποίηση του δερματικού λεμφώματος και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» υπάρχουν όλες οι απαραίτητες  ειδικότητες που εμπλέκονται στη διαχείριση του δερματικού λεμφώματος και στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική λειτουργεί Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για το Δερματικό Λέμφωμα.

Έτσι όλοι οι επαγγελματίες υγείας συνεργάζονται στενά μεταξύ τους ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Λεμφώματος και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και με ιδιώτες συναδέλφους ιατρούς δερματολόγους ή παθολόγους και γενικούς ιατρούς ή ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το δερματικό λέμφωμα ή θέλουν να παραπέμψουν ασθενείς με υποψία της νόσου ή επιβεβαιωμένα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και φροντίδας σε ένα ειδικό κέντρο λεμφώματος.

Επίσης, ένα μεγάλο φάσμα θεραπειών είναι διαθέσιμα σε τμήματα και κλινικές του ΠΓΝ «Αττικόν» για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δερματικού λεμφώματος, όπως ενδοφλέβιες θεραπείες (πχ έγχυση rituximab) στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του νοσοκομείου, το τμήμα φωτοθεραπείας UVB, που λειτουργεί στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, ολόσωμη ακτινοβόληση (TSEBT) ή τοπική ακτινοβόληση βλαβών δέρματος κυρίως όγκων στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου, λήψη χημειοθεραπείας και σε προχωρημένα στάδια, αυτόλογη ή αλλογενής μεταμόσχευση στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Σύντομα το κέντρο εμπειρογνωμοσύνης δερματικού λεμφώματος θα περιλαμβάνει στη φαρέτρα των θεραπευτικών επιλογών και την εξωσωματική φωτοφόρηση (ECP). Επίσης, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν καινοτόμες θεραπείες από Ευρώπη και Αμερική μέσω συμμετοχής τους σε κλινικές μελέτες.

Το δερματικό λέμφωμα αποτελεί πλέον μια από τις πιο σημαντικές δερματολογικές παθήσεις στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, που χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και στοχευμένης αντιμετώπισης, αλλά και συχνής παρακολούθησης αυτών των ασθενών, γιατί οι υποτροπές της νόσου και οι αλλαγές σταδίου της νόσου είναι συχνές και πρέπει να καταγράφονται σε ένα εξειδικευμένο κέντρο.