Η Μονάδα Πρωτοπαθών Δερματικών Λεμφωμάτων

Το Ειδικό Ιατρείο Δερματικών Λεμφωμάτων που εδράζεται στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟ» της B’ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων, ένα μεγάλο τεταρτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες για την παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών αυτών, λειτουργεί από το 2011.

Το Ειδικό Ιατρείο Δερματικών Λεμφωμάτων έχει πρόσφατα αναγνωριστεί ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων Αιματολογικών Νοσημάτων Παίδων και Ενηλίκων – Δερματικό Λέμφωμα (ΦΕΚ 4276/29-11-2019), με συμμετοχή όλων των απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων υπό τον συντονισμό της Συντονίστρια Διευθύντριας και Επιστημονικά Υπεύθυνης του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης, Καθηγήτρια Αφροδισιολογίας – Δερματολογίας Δρ. Παπαδαυίδ Ευαγγελία σε συνεργασία με:

  • την Αιματολογική Μονάδα, Καθηγήτρια Αιματολογίας, Παππά Βασιλική
  • την Μονάδα Αλλογενούς Μεταμόσχευσης, Καθηγητής, Τσιριγώτης Παναγιώτης
  • την Ακτινοθεραπευτική Μονάδα με μοναδική εγκατάσταση ολόσωμης θεραπείας με δέσμη ηλεκτρονίων στη Νότια Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, τον Καθηγητή Ακτινοθεραπείας, Κουλουλία Βασίλειο.

Στόχος του Ειδικού Ιατρείου Δερματικών Λεμφωμάτων είναι η διαχείριση των ασθενών και η παροχή θεραπευτικού πλάνου από την εξειδικευμένη πολυεπιστημονική ομάδα σε ασθενείς με ανίατη νόσο όπως τα δερματικά λεμφώματα προχωρημένων σταδίων όπου οι υπάρχουσες θεραπείες δε μεταβάλλουν την επιβίωση. Τα αποτελέσματα με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες είναι πολύ βραχυπρόθεσμα. Η Β΄ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων  επιπλέον κατέχει ISO διαπίστευση 9001:2015 για τη διεξαγωγή κλινικές μελετών προσφέροντας στους ασθενείς αυτούς επιπλέον δυνατότητες για συμμετοχή του ασθενούς σε κλινική μελέτη όταν δεν υπάρχει άλλη θεραπευτική επιλογή και η πολυεπιστημονική ομάδα κρίνει πως είναι προς όφελος του ασθενή.

Το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Δερματικών Λεμφωμάτων έχει ως άξονά του:

  • την ενημέρωση του ασθενούς και των οικείων του για τις θεραπευτικές επιλογές
  • την επιλογή κατάλληλης θεραπείας με τη λιγότερη δυνατή τοξικότητα
  • τον παράγοντα ανοσοκαταστολή (καθότι οι ασθενείς αυτοί είναι ήδη ανοσοκατασταλμένοι)
  • τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς κλινικές μελέτες με φάρμακα τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα αλλά μόνο στο εξωτερικό
  • τον έγκαιρο προγραμματισμό αυτών που μπορούν να προχωρήσουν σε αλλογενή μεταμόσχευση η οποία αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή για την ίαση του ασθενή.
  • την δυνατότητα πρόσβασης πλέον στην εξωσωματική φωταφαίρεση (01/2021) με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην Β΄Δερματολογική Κλινική Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων και στην Β΄ΠΠΚ τόσο για το δερματικό λέμφωμα όσο και για αιματολογικούς ασθενείς για μεταμόσχευση
  • την παροχή των υπηρεσιών του κέντρου ως σταθμός τηλεϊατρικής μέσω της 2η ΔΥΠΕ στους ασθενείς με σπάνιο αιματολογικό νόσημα – δερματικό λέμφωμα που κατοικούν στα νησιά του Αιγαίου της 2ης ΔΥΠΕ

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΛΕΜΦΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΙΑΤΑ ΑΥΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝΩΝ.